boleči sklepi pri psih

Boleči sklepi pri psih: Prepoznavanje, zdravljenje in preventiva

Boleči sklepi niso rezervirani le za ljudi. Tudi naši najboljši štirinožni prijatelji, psi, se lahko spopadajo s to težavo. Boleči sklepi pri psih so pogosta težava, še posebej pri starejših in bolj aktivnih živalih. V tem članku bomo razpravljali o tem, kako prepoznati znake bolečih sklepov pri psih, kako jih zdraviti ter kakšne preventivne ukrepe lahko sprejmete.

Prepoznavanje bolečih sklepov pri psih

Psi ne znajo govoriti in povedati, da jih nekaj boli, zato je pomembno, da lastniki in skrbniki psov pozorno opazujemo svoje pse. Naslednji znaki lahko kažejo na boleče sklepe pri psih:

 1. Spremenjeno vedenje: Če opazite, da se vaš pes vede nenavadno, kot na primer postane manj aktiven ali išče osamljenost, je to lahko znak, da ga kaj boli.

 2. Spremenjena hoja in gibanje: Pes lahko spremeni način hoje, morda počasneje hodi ali poskuša čim manj obremenjevati določen sklep.

 3. Težave pri skakanju ali plezanju: Če vaš pes ne more več skočiti na kavč ali v avto, kot je včasih, to lahko kaže na težave s sklepi.

 4. Šepanje ali negotova hoja: Očitno šepanje ali tresenje pri hoji so jasni znaki, da vaš pes čuti bolečino.

 5. Ležanje večinoma na eni strani: Če pes večino časa preživi leže na eni strani telesa, se lahko to zgodi zaradi nelagodja ali bolečin v določenem sklepu.

Zdravljenje bolečih sklepov pri psih

Če opazite katerega od zgoraj navedenih znakov, je pomembno, da nemudoma ukrepate. Obiščite veterinarja, da ugotovi vzrok bolečine in določi ustrezno zdravljenje. Zdravljenje bo odvisno od resnosti težave, vendar vključuje lahko naslednje korake:

 1. Zdravila: Veterinar lahko predpiše zdravila za lajšanje bolečin in vnetij, kot so nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR) ali analgetiki.

 2. Fizioterapija: V nekaterih primerih je lahko fizioterapija, vključno s terapevtskimi vajami, masažami in hidroterapijo, koristna pri izboljšanju mobilnosti psa.

 3. Prehranski dodatki: Dodatki, kot so glukozamin in hondroitin, lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja sklepov in zmanjšanju bolečin.

 4. Kirurgija: V hujših primerih, ko so sklepi močno poškodovani, lahko veterinar predlaga kirurški poseg.

Preventiva

Kot pravijo, “preprečiti je bolje kot zdraviti.” Obstaja več načinov, kako lahko preprečite težave s sklepi pri svojem psu:

 1. Uravnotežena prehrana: Zagotovite, da vaš pes prejema uravnoteženo prehrano, ki vključuje hranila, ki so pomembna za zdravje sklepov, kot so glukozamin in omega-3 maščobne kisline.

 2. Vaja: Redna vadba je ključnega pomena za ohranjanje zdravih sklepov, vendar se izogibajte prekomerni obremenitvi, še posebej pri mladih psih.

 3. Ohranjanje zdrave telesne teže: Prekomerna teža lahko močno obremeni sklepe, zato pazite, da je vaš pes v dobri telesni kondiciji.

 4. Redni veterinarski pregledi: Redni pregledi lahko pomagajo odkriti težave s sklepi v zgodnjih fazah, ko jih je lažje obvladovati.

Ukrepajte pravočasno!

Boleči sklepi pri psih so pogosta težava, vendar jih je mogoče obvladovati in preprečiti. Pozornost do vašega psa, pravilna prehrana, vadba in redni obiski pri veterinarju so ključnega pomena za ohranjanje zdravih in srečnih štirinožnih prijateljev. Če opazite kakršnekoli znake bolečih sklepov pri vašem psu, ne odlašajte z obiskom veterinarja, da mu zagotovite ustrezno zdravljenje. Vaš pes si zasluži udobno in srečno življenje brez bolečin v sklepih.

5. Najpogostejša vprašanja

Ali obstajajo posebne pasme psov, ki so bolj nagnjene k težavam s sklepi?

Da, nekatere pasme so genetsko bolj nagnjene k težavam s sklepi, na primer veliki pasji hrti, kot so nemški ovčarji in labradorci, imajo večje tveganje za težave s sklepi. Vendar pa lahko tudi drugi psi, ne glede na pasmo, razvijejo težave s sklepi.

Kakšna vloga ima prehrana pri zdravju sklepov mojega psa?

Uravnotežena prehrana, bogata s hranili, kot so glukozamin, hondroitin in omega-3 maščobne kisline, lahko pomaga ohranjati zdrave sklepe in zmanjšati tveganje za bolečine.

 

Ali so boleči sklepi pogostejši pri starejših ali mlajših psih?

Boleči sklepi so pogosteje težava pri starejših psih, vendar se lahko pojavijo tudi pri mlajših psih, še posebej pri tistih s genetsko predispozicijo.

Kako lahko pomagam svojemu psu, ki trpi zaradi bolečih sklepov?

Najprej se posvetujte z veterinarjem, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje, vključno s protivnetnimi zdravili, fizioterapijo ali kirurškim posegom, če je potrebno.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica